"Давайте покажемо всьому світу, що попри будь-які труднощі, українці вміють постояти за своїх", - Андрій Мацола

14:05 01.05.2020 Андрій Мацола
656

Відомий український бізнесмен та меценат Андрій Мацола допоміг маленькій українці під час карантину здійснити переліт до Італії для проведення складної операції. Про це стало відомо з його сторінки у facebook.

"Пандемія COVID-19 оголила проблеми і недосконалості медичної системи по всьому світу, і в Україні зокрема. Але зараз ситуацію, яку ми маємо, потрібно не критикувати, а просто прийняти і спільно працювати над її покращенням.

На щастя, історично склалося так, що український бізнес соціально активний, і в найскладніші часи завжди приходить на допомогу і людям, і державі. Сьогодні ми спостерігаємо, як багато підприємств, незважаючи на власні труднощі, згуртувалися, щоб разом допомогти лікарням та медикам. В нашій компанії ми давно визначили лікарні, які підтримуємо постійно. Зараз, звичайно, ця допомога сфокусована на придбанні засобів захисту для медичного персоналу. Такий запит ми отримуємо найчастіше. І, звичайно, ми допомагаємо. Проте це не є чимось надзвичайним чи винятковим, бо успішна компанія повинна проявляти себе в суспільстві, в якому живе і працює, підтримуючи його.

Кажуть, що перед вірусом усі рівні. Але це не так. Є ті, хто зараз в гіршій ситуації, ніж кожен з нас. Це люди, у яких ще до пандемії були серйозні проблеми зі здоров'ям, вроджені вади чи інші складні захворювання. На превеликий жаль, зараз про них начебто забули. Але ж ці хвороби ніхто не відміняв. І вони продовжують вбивати кожного дня.

На початку березня до нас за допомогою звернулася сім'я маленької Софії, якій терміново була потрібна трансплантація печінки. Вся Україна збирала на її лікування, але грошей все-таки не вистачало. Ми прийняли рішення допомогти і додали суму, необхідну для оплати вартості операції. Був знайдений донор, італійські спеціалісти готові оперувати. Але поки стан дитини українські лікарі змогли стабілізувати, Україна, як й інші країни Європи, закрилася на карантин і припинила регулярне пасажирське авіасполучення. Але ми – українці, і так просто ніколи не здаємося. Чекати закінчення карантину Софійка не могла. Тож ми вирішили спробувати зробити те, що спочатку здавалося неможливим, – орендувати спеціальний медичний літак та організувати авіапереліт для Софії, незважаючи на карантин. Найголовніша складність не в вартості, важливо було домогтися виключення з правил і отримати письмове «так» від цілої низки органів державної влади, щоб дівчинка полетіла на операцію. І вчора нарешті це сталося. Італія, яка страшніше за всіх в Європі постраждала від коронавірусу, прийняла маленьку українку. Теж попри карантин. Софійка не лише успішно приземлилася в Палермо, вона разом з мамою вже госпіталізована. Сьогодні у дівчинки перші медичні огляди. Тепер все в руках італійських лікарів і Бога.

Хочу підсумувати цю історію. Завдання бізнесменів – платити податки. Завдання держави – розподіляти їх так, щоб медицина отримувала не за залишковим принципом. Сподіваюся, сьогодні вже всі розуміють, що сильна медицина так само важлива, як і сильна армія.

Я звертаюся до колег-бізнесменів: зараз складно всім, але давайте звертати увагу не тільки на очевидні в цей момент проблеми, а й на тих, хто потребує нашої підтримки весь час.

Давайте покажемо всьому світу, що попри будь-які труднощі, українці вміють постояти за своїх", - зазначив Андрій Мацола.

Повернутися до проекту
Відродження духовної спадщини