12 грудня в КПБА лекцію прочитала українська письменниця та перекладачка Євгенія Кононенко

21:12 13.12.2019 Освітні проекти
1543

12 грудня 2019 р. в Київській православній богословській академії в рамках проекту «Публічний лекторій» останню в цьому році лекцію прочитала сучасна українська письменниця та перекладачка Євгенія Анатоліївна Кононенко. Тема лекції «Юнгіанське прочитання текстів. На прикладі драматургії Лесі Українки».



Доповідачка розтлумачила творчість національної поетеси з залученням апарату аналітичної психології, створеної швейцарським психологом і культурологом Карлом Густавом Юнгом (1875-1961).

Пані Євгенія зазначила, що українські літературознавці неодноразово озвучували ту ідею, що в усіх драмах Лесі Українки діє одна й та сама жінка, яка є Alter Ego поетеси: тої жінки, якою поетеса була в період написання драми. Адже ця жінка еволюціонує.

Письменниця зауважила на розгляді декількох основних драматичних творів Лесі Українки в хронологічному порядку - центральна героїня в творах стає все більшою мірою свідомою, позбуваючись одержимості й здобуваючи мудрість.

Тобто, якщо вдаватися до апарату аналітичної психології, героїня Лесі Українки – від Міріам до Мавки – проходить болісний і драматичний шлях самопізнання по усвідомленню своєї тіні, тої недосяжної частини власної психіки, яка визначає поведінку людини більшою мірою, ніж її «я».

"Немає сумніву, ініціатором психічного життя героїнь Лесі Українки виступає їхня найглибша суб’єктивність, їхня самість. Головною мотивацією їхніх вчинків виступає ніякою мірою не власна вигода і не страх, а глибинні імпульси чинити саме так, як, на їхню думку, треба поводитися згідно із Божою волею" - розповіла пані Євгенія.


Фото прес-служби КПБА.

Проект відкритої освітньої програми «Публічний лекторій» є спільною ініціативою КПБА та створеного Андрієм Мацолою Громадського дослідницького інституту «Відповідальне суспільство», що має два основні завдання – з одного боку, залучення до прочитання лекцій студентам КПБА провідних науковців або визнаних експертів зі світських навчальних закладів та інституцій; з другого боку – «Публічний лекторій» надає безкоштовну можливість кожній людині прослухати публічну лекцію, а також ознайомитись з діяльністю Київської православної богословської академії.

Повернутися до проекту
Освітні проекти