"Православна Церква України служить українському народу, а значить її розбудова - справа кожного з нас", - Андрій Мацола

Рік тому в Україні відбулася подія надзвичайної ваги. Одна з тих, які визначають рух історії на століття вперед. Мова йде про Об'єднавчий Собор й утворення Православна Церква України. Свої слова привітання щодо цього написав на своїй сторінці у facebook Голова меценатської ради «Митрополичого Фонду Православної Церкви України» Андрій Мацола.

"Насправді, не кожному поколінню випадає бути свідком таких епохальних зрушень національного та й навіть світового масштабу, як випало кожному з нас. Ми з вами побачили те, що чекав і намагався наблизити ще Ярослав Мудрий. Мріяли побачити Костянтин Острозький, Богдан Хмельницький та Іван Мазепа. Скільки поколінь за 1000 років боролися, прагнули, але так і не побачили момент становлення визнаної автокефальної Української Церкви. Парадоксально, але досі не кожен з нас усвідомив, що саме відбулося рік тому, 15 грудня, в Софії Київській. Правда, з дійсно значущими подіями іноді так буває. Кажуть, щоб роздивитися щось по-справжньому величне, потрібно відійти на велику відстань (інколи в часі) - лише так можна охопити весь масштаб.

В епоху блискавичних змін, які приніс нам розвиток технологій, ми губимося в тимчасовому і швидкоплинному. Проте проходять роки, а в пам‘яті залишається лише дійсно важливе. Спитайте сьогодні 30-річну чи 40-річну людину, що сталося в її житті протягом 10 чи 20 минулих років? Вона за секунди назве декілька справді важливих подій і навіть не згадає нічого з того суєтного, чому надавала значення кожного дня. Усвідомлення приходить з часом, коли шум буденності спадає.

Собор 15 грудня - це не просто церковне об‘єднання. Це подія, що стала в один ряд зі здобуттям Україною незалежності, більше того - народження ПЦУ, утвердження церковної незалежності, відродження нашої тисячолітньої духовної традиції продовжили цей ряд, поставивши остаточну крапку в пануванні Москви над Україною.

Так, становлення української незалежної Церкви сталось за часів президентства Петра Порошенка. Попереду період її подальшого визнання та розвитку. І він відбудеться за будь-яких обставин, незважаючи ні на що. Бо Православна Церква України служить українському народу, а значить її розбудова - справа кожного з нас. Пам‘ятаймо про це", - зазначив Андрій Мацола.

Повернутися до проекту
Відродження духовної спадщини