У Видубицькому монастирі урочисто вшанували рівноапостольну Марію Магдалину

Вже стало доброю традицією щороку в день пам’яті святої Марії Магдалини 4-го серпня звершувати урочисті богослужіння в Георгіївському соборі Свято-Михайлівського Видубицького монастиря – в тому самому місці, де й знаходиться ікона рівноапостольної, написана на святій горі Афон з часточкою її мощей. До собору ікона привезена стараннями мецената ­Андрія Миколайовича Мацоли.

Традиційно святкове богослужіння очолив Святійший Патріарх Філарет, предстоятель УПЦ Київського Патріархату – справді української Церкви, яку підтримує, за свідченням опитування соціологічної служби Центру Разумкова, понад 38% населення України й яка в цей складний для країни час відстоює позиції українців та державності.

Його Святості співслужив Патріарший намісник митрополит Епіфаній, інші архієреї, численне духовенство. За богослужінням молилася велика кількість богомольців, вірних, які звертаюся до святої кожен зі своїми молитовними проханнями.

У своєму слові Предстоятель Київського Патріархату відзначив: «Ми всі збираємося в цьому храмі щороку і вшановуємо святу Марію Магдалину для того, щоб знову нагадати собі приклад її життя та надихнутися цим прикладом. Марія була грішницею, але навернулася до Бога, покаялася і досягла святості, стала рівною апостолам. І ми повинні каятися у гріхах, щиро каятися, як каялася Марія, – і якщо будемо так щиро каятися, то й прощення отримаємо, й благодатну Божу допомогу для боротьби з гріхами, і спасіння досягнемо».

Приклад святої Марії Магдалини показує, що у кожної людини є можливість змінити своє життя. У Євангелії говориться, що Господь вигнав з неї сім бісів. З моменту зцілення Марія почала нове життя. Вона стала вірною ученицею Спасителя. Євангелист Лука вказує, що Марія Магдалина йшла за Господом, коли Він з апостолами проходив містами та селами Іудеї та Галілеї з проповіддю Божого Царства. Разом з благочестивими жінками вона служила Йому від статків своїх (Лк. 8: 1 – 3) і, безсумнівно, розділяла з апостолами благовісницькі труди, особливо серед жінок.

Перша в світі проповідь про Воскресіння Ісуса Христа належить саме їй, а також згідно із Переданням звичай дарувати один одному великодні яйця в день світлого Христового Воскресіння поширилася між християнами всього світу після того, як в Італії Марія Магдалина прийшла до імператора Тиверія й розповіла йому про життя, чудеса і вчення Христа, про Його неправедне засудження іудеями, про малодушність Пилата. Імператор засумнівався в чуді Воскресіння і попросив доказів. Тоді вона взяла яйце, і, подаючи його імператору, сказала: «Христос Воскрес». При цих словах біле яйце в руках імператора стало яскраво-червоним.

В одному древньому рукописному грецькому уставі, написаному на пергаменті, що зберігається в бібліотеці монастиря святої Анастасії поблизу Фессалонік (Солуня), поміщена молитва, що читається в день Святої Пасхи на освячення яєць та сиру, в якій вказується, що ігумен, роздаючи освячені яйця, говорить братії: «Так ми прийняли від святих отців, які зберегли цей звичай від самих часів апостольських, бо свята рівноапостольна Марія Магдалина перша показала віруючим приклад цього радісного жертвопринесення».

Православна Церква свято шанує пам’ять святої Марії Магдалини – жінки, покликаної Самим Господом від темряви до світла, від життя у гріху до істинного життя з Богом.

Повернутися до проекту
Відродження духовної спадщини